A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа "Зміївський центр професійного розвитку педагогічних працівників"
Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області
Кожен освітянин Зміївщини – справжня зірка,
допомагаємо зростати та сяяти яскравіше з кожним днем!

Обережно – перевтома!

Дата: 11.04.2021 12:38
Кількість переглядів: 145

 

Перевтома може бути від: фізичної втоми, авітамінозу, недосипання, недостатньої інсоляції, постійних стресів, емоційного виснаження, дієт.  Як попередити перевтому:

  1. Дбати про свій сон

У кожної людини нормою є різний час для сну. В середньому ця цифра 6-7 годин. Кожна людина має підібрати тривалість сну самостійно. Особиста тривалість сну - це коли легко прокинутися без годинника та відчувати, що відпочили. Визначити особисту тривалість сну можна фіксуючи кількість годин, скільки проспали до ранку вихідного дня. Звичайно лягати треба в один і той же час. Мати рітуали сну: за 1-2 години готуватися до сну - фізично, розумово та емоційно. Має значення не тільки кількість годин, а і якість сну. Провітрене і темне приміщення, зручний одяг та подушка, все з натуральних тканин, що дозволяють дихати тілу.

  1. Дбати про фізичні вправи для тіла

Достатні фізичні навантаження необхідні для обміну речовин та роботи організму. Кисневе голодування провокує втому, порушення роботи організму. Невелика ранкова зарядка та вечірні вправи на розслаблення (стрейчинг). 

Якщо робота пов’язана з великими фізичними навантаженнями цей пункт все одно треба виконувати, тільки вправи потрібні дещо інші.

  1. Дбати про своє харчування та питний режим

Харчування повинно бути впродовж дня с рівними проміжками часу, за дві години до сну.  Якщо харчування не збалансоване – використовувати біодобавки або/і вітаміни, з консультації лікаря. Питний режим 1,5 літри на добу і 2 літри в спекотну погоду.  Приблизно 30 мл. на 1 кг ваги рахуючи тільки воду.

  1. Дбати про свій відпочинок  впродовж  дня

Чергування розумової  та фізичної праці, відпочинок очей від комп’ютера, попередження втоми від одноманітної діяльності, втоми ніг. Відпочинком для стомлених ніг буде змінне взуття, самомасаж напружених ділянок – шиї, хребта, ніг. 

  1. Дбати про свої  емоції на настрій.

Розуміти, що в кожній людині є різні почуття, а емоції  не можуть бути лише позитивними. Емоції це реакції  - і вони достатньо персоніфіковані. Впродовж дня емоції будуть різні, особливо у вчителів, які стикаються за день з великою кількістю людей, що мають свої  почуття та емоції.

  1. Дбати про взаємодію з іншими людьми

Виходячи з пункту 5 ми тримаємо в голові слова: «що я хочу від діалогу?», «чому я так реагую?», «ідеальних людей не існує».

Попередити перевтому краще, ніж  виходити з неї.

Будьте здорові!

Завантажити пам'ятку можна тут


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень