A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа "Зміївський центр професійного розвитку педагогічних працівників"
Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області
Кожен освітянин Зміївщини – справжня зірка,
допомагаємо зростати та сяяти яскравіше з кожним днем!

РЕАКЦІЇ НА СТРЕС ТА НЕГАТИВНІ ЕМОЦІЇ

Дата: 04.03.2024 15:04
Кількість переглядів: 44

Серед запитань педагогічних працівників друге місце займають запитання про те, як боротися зі стресом та негативними емоціями, як швидко опанувати себе після впливу негативного фактору. Тому треба спочатку розповісти про те, які бувають реакції на стрес це: БИЙ, БІЖИ,ЗАМРИ. За реакції на стрес відповідає головний мозок поза свідомістю, тобто рефлекторно. Але часто дія «бий» - трансформується в агресію, бо бити нікого. Дія «біжи» - в тривогу, бо бігти нікуди, або ніяк,  а «замри» - в нерозуміння, заклякання, загальмованість. Реакції трансформуються в почуття, які частково чи повністю залишаються з нами. 

Як реагувати на стрес?

  1. Проаналізувати що це – бій, біжи чи замри? Реакція може інколи змінюватися в залежності від повторів стресових реакцій та наявності чи відсутності втоми або хвороб.
  2. Знати характеристики стресової реакціі: викид адреналіну це прискорене серцебиття, тремтіння рук, прискорене дихання, головокружіння, стає дуже холодно чи дуже жарко тощо. В цей же час емоції настільки «затоплюють» організм, що дуже складно мислити логічно, допомагати собі чи іншим. Навіщо знати характеристики стресової реакції? Щоб не лякатися, а розуміти чому так відбувається.
  3. Тренувати свою нервову систему практикам заземлення, усвідомлення, дихальним практикам, тілесним практикам профілактично, ДО появи стресового фактору, тоді під час самого стресового фактору ви будете менше губитися, емоції не будуть поглинати організм, тобто ви будете діяти більш усвідомлено.
  4. Знати, що в той час, коли діє стресовий фактор емоції утворюються швидше, ніж ми можемо їх обробити свідомістю.
  5. Знати, що те, що з вами відбувається нормальна реакція на ненормальні події.

Так що ж робити з негативними емоціями? Негативні емоції дуже важливі, вони констатують той факт, що ваша нервова система працює. Без них неможна, бо вони потрібні нам для того, щоб розуміти, що так вам не подобається, реагувати на порушення вашої особистої безпеки, кордонів тощо. Як зменшувати вплив негативних емоцій? Умовно негативні емоції та почуття можна об’єднати в «активні» такі як гнів, агресія, злість, лють та «пасивні» сум, страх, розчарування тривога.

«Активні» негативні емоції краще вивільняти з організму через фізичні вправи – пострибати, побити подушку, розірвати аркуш паперу.

«Пасивні» негативні емоції вивільняти за допомогою різних видів арт-терапії, візуалізацій, виписування на папір та знищення паперу.

Інколи негативні емоції є опорою, тобто завдяки ним людина тримається, не впадає у відчай, має сенс своїх дій. Тоді виникає цікава ситуація, коли "я знаю, як позбутися негативної емоції", але чомусь не позбуваюся її. Тоді слід подумати про те, які є вторинні вигоди, можливо дійсно негативні емоції є вашою опорою. Можливо негативні емоції є зоною комфорту, коли я не уявляю себе без них, коли мені з ними зручно. 

Якщо у вас з'явилися запитання, або ви бажаєте дослідити власні негативні емоції - ви можете записатися на індивідуальну консультацію до нашого психолога, або відвідати вебінар "Відчувати в житті баланс" чи очний захід з психологом.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень